L-Lysin

28/10/2017

Co je Lysin?

Lysin je aminokyselina (stavební blok bílkovin). Nazývá se také esenciální aminokyselinou, jelikož na rozdíl od některých jiných aminokyselin nedokáže lidské tělo lysin samo vyrábět, proto je nezbytné ho příjmat ve stravě. Zdroje lysinu zahrnují maso, ryby, mléčné výrobky, sýry a vejce a některé rostliny, jako je sója, fazole a jiné luštěniny.

 

L-lysin je také velmi důležitý při tvorbě karnitinu, který přeměňuje mastné kyseliny na energii a také snižuje hladinu cholesterolu. L-lysin také hraje roli v absorpci vápníku a pomáhá tělu tvořit kolagen, který pomáhá růstu a udržování kostí a pojivové tkáně (včetně kůže). Z lysinu tedy lidské tělo těží mnoha různými způsoby.

 

Lysin se užívá ústně nebo se aplikuje přímo na kůži, aby se zabránilo vzniku a léčilo opary (způsobené virem nazývaným herpes simplex labialis).

 

Lysin je také ústně užíván pro zlepšení atletického výkonu a zlepšení symptomů schizofrenie. Lysin je také používán ke snížení příznaků žaludečních vředů a pro diabetes, vysoké hladiny triglyceridů v krvi, svalovou sílu, stres a metabolický stav nazvaný metabolická alkalóza.

Pro zabránění vzniku oparů je také důlěžitá kromě celkové výše příjmaného lysinu i jeho poměr vůči další esenciální aminokyselině l-arginin

 

Lysin je známý také jako : L-Lysin, Lysin hydrochlorid, Lysin HCL, kyselina L-2,6-diaminohexanová, lisina, L-lysin,  monohydrochlorid L-lysinu, L-Lysine, Lysine, hydrochlorid lysinu.

Komentáře

Nalezeny žádné příspěvky

Napsat komentář