Vitamín K2

Známé jsou dvě formy vitamínu K : vitamín K1 a vitamín K2.

V přírodě se vyskytují dále dva podtypy MK4 a MK7.
Vitamin K2 byl teprve nedávno identifikován a rozlišen od velmi dlouho známého vitaminu K1, který slouží v těle pro zajišťování srážlivosti krve. Oproti tomu vitamín K2 působí v nekoagulačních dějích, zejména v ukládání vápníku, metabolismu kostí,cévní soustavě a také jako regulátor vitamínu D.
Forma vitamínu K2 MK4 se fermentuje z vitamínu K1 ve střevech zvířat a vyskytuje se převážně v jejich orgánech, naproti tomu forma vitamínu K2 MK7 je vyráběna ve fermentačním procesu určitých bakterií a nachází se tedy v kvašených pokrmech a také v játrech některých zvířat, zejména husích.
Vitamín K1 se nachází v hojném obsahu ve většině listové zelenině. Není tedy příliš častý jeho nedostatek v obyvatelstvu, navíc se jedná o první objevený vitamín a je známo, že je důležitý pro správnou srážlivost krve. To vedlo k určitému pojetí tohoto vitamínu jako samozřejmosti, navíc se mělo za to, že kromě srážení krve toho příliš nedělá. To ale způsobilo, že ačkoliv již byla objevena nová forma vitamín K2 s velmi odlišnými účinky, široká veřejnost i lékařská obec o tomto rozdílu v naprosté většině případů neví či ho ignoruje.
Nejkoncentrovanější zdroj vitaminu K2 ve formě MK7 se nachází v japonském sýru Natto, což jsou kvašené sojové boby speciální kulturou bakterií. Jejich zápach je popisován jako jeden z nejsilnějších a nejedná se opravdu o pochoutku pro každého. V Japonsku ve vesnicích, kde se běžně konzumuje tento kvašený pokrm se mu připisují účinky dlouhověkosti.
Pro příznivé působení vitaminu K2 ve formě MK7 by bylo nutné zkonzumovat například velké některých sýrů denně, což by se mimo jiné velmi prodražilo. Proto je suplementace potravinovými doplňky v tomto případě velmi výhodná.