Vitamín K existuje ve dvou hlavních formách: vitamín K1 (fylochinon) a vitamín K2 (menachinon). Vitamin K1 se nachází především v potravinách rostlinného původu, jako je listová zelená zelenina, zatímco vitamin K2 je produkován bakteriemi a nachází se v potravinách živočišného původu, jako jsou sýry a vejce, a fermentovaných potravinách, jako je natto.
Vitamin K1 má nepostradatelnou úlohu pro srážení krve a aktivaci důležitých proteinů a zprostředkovaně v mnoha dalších procesech. Vitamin K2 hraje též roli při srážení krve, ale navíc je důležitý pro zdraví kostí a při regulaci vápníku a podpoře kardiovaskulárního zdraví.
Hlavní rozdíl mezi vitamínem K1 a vitamínem K2 spočívá v jejich struktuře a způsobu, jakým jsou v těle metabolizovány. Vitamín K1 se vstřebává a metabolizuje rychle, zatímco vitamín K2 se vstřebává a metabolizuje pomaleji, což mu umožňuje zůstat v krevním řečišti déle a mít delší životnost.
Za zmínku také stojí, že různé typy vitamínu K2 (menachinony), se liší délkou a mohou mít různé účinky. Menachinony s delší délkou řetězce (MK-7 až MK-11) se lépe vstřebávají a mají delší poločas rozpadu, což je potenciálně činí účinnějšími při podpoře důležitých přínosů.
Vitamin K2 se vyskytuje ve dvou různých formách: trans a cis, které se liší uspořádáním chemických vazeb v molekule. Trans forma vitamínu K2 je biologicky aktivnější formou a je tělem snadno vstřebána. Cis forma či směs cis a trans forem se nacházejí v levnějších, méně kvalitních produktech a dle některých studiíí nemusí mít stejné přínosy jako trans forma.
U produktů s vitamínem K2 ve formě MK-7 máme v nabídce od Now Foods, Healthy Origins a Nutraday pouze v nejlepší formě 100% All-Trans.