Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Astaxanthin

23/11/2017
by Nutraday Blog

Co je to Astaxanthin

V přírodě existuje více než 400 různých druhů karotenu. Historicky byla posuzována účinnost karotenu na lidské zdraví vzhledem k jeho schopnosti přeměnit se na vitamín A. Například beta-karoten, pigment, který dělá mrkev oranžovou, má nejvyšší poměr přeměny na vitamín A a dlouho se myslelo, že jde tím pádem o nejdůležitější karoten. 

Nicméně je známo, že některé z nejdůležitějších karotenů pro lidské zdraví nejsou vůbec přeměňovány na vitamín A. 

Pomyslným králem mezi karotenoidy, které nejsou přeměňovány na vitamín A, je astaxantin. Tímto "titulem" se může astaxanthin honosit díky jeho jedinečným účinkům a působením v oblasti podpory zdraví a ochrany proti poškození buněk, zejména v mozku a cévním systému.

Kde se Astaxanthin vyskytuje?

Astaxanthin je tmavě červený pigment, který se vyskytuje převážně v různých mořských tvorech a rostlinách. Nejbohatším zdrojem astaxanthinu je mikrořasa známá jako Haematococcus pluvialis. Když je v moři snědena větším organismem například humrem, krevetou, lososem či jiným mořským živočichem, tento červený pigment je zodpovědný za narůžovělou barvu masa lososa a dalších mořských tvorů. 

Astaxanthin je naprosto nezbytný pro přežití těchto organismů a je používán jako ochranný prostředek , kterým se chrání před poškozením vzniklým během fotosyntézy. 

Je také známo, že mladý losos zemře nebo se nevyvíjí správně bez dostatečného příjmu astaxantinu ve stravě. Červený pigment také hraje roli při páření a chování ryb.

Jak se přípravek Astaxanthin vyrábí?

Přestože astaxanthin se vyskytuje u lososů, korýšů nebo doplňků z krilového oleje, množství v těchto zdrojích je mnohem nižší než množství získaná z extraktů H. pluvialis. Například hladina astaxantinu přirozeně se vyskytujícího v kapslích z ryb nebo krillového oleje je v rozmezí 100 mcg (0,1 mg). Toto množství je nesrovnatelně nižší ve srovnání s dávkou 4 až 12 mg na kapsli ve většině astaxantinových doplňků odvozených od H. pluvialis.

K výrobě přirozeného astaxanthinu využívají nejlepší produkty velké nádrže pro růst H. pluvialis za ideálních podmínek, které zvyšují produkci astaxanthinu a zabraňují kontaminaci životního prostředí. Astaxantin se pak uvolní z buněčné stěny řas a extrahuje se.

Existují další zdroje astaxanthinu na trhu, ale tyto formy jsou vyráběny buď chemickou syntézou nebo vyrobené z geneticky modifikovaných kvasinek (Phaffia rhodozyma). Tyto syntetické formy jsou často přidávány do lososů chovaných v rybích farmách, aby měli červené maso, ale tato forma astaxanthinu není úplně stejná jako přirozený astaxantin, protože se ukázalo, že je více než dvacetkrát slabší jako antioxidant než přirozená forma.

Jak přípravek Astaxanthin působí?

Astaxantin má vysokou antioxidační aktivitu, jež je 65krát silnější než vitamin C, 50krát silnější než betakaroten a 10krát silnější než vitamín a pomáhá předcházet oxidačnímu poškození, které přispívá ke stavům, jako je stárnutí, inzulínová rezistence, kardiovaskulární onemocnění a neurodegenerativní stavy, jako je Alzheimerova choroba. Astaxantin je však trochu odlišný než obyčejné antioxidanty a má některé další výhody pro ochranu buněk.

Jedním z jedinečných aspektů Astaxanthin je jeho velikost a způsob, jak vstupuje do buněčných membrán. Je značně větší a delší než jiné běžné karoteny. Jeho velikost a forma umožňuje jeho začlenění do buněčných membrán, protože je schopen pokrýt celou hloubku buněčné membrány. To umožňuje astaxanthinu chránit nejen vnitřní ale i vnější buněčnou membránu před oxidačním poškozením, ale také stabilizovat buněčné membrány.

Astaxantin má také určité specifické protizánětlivé účinky, které jej činí velmi užitečným při ochraně mozkových a cévních buněk před poškozením. Vzhledem k tomu, že astaxanthin účinně chrání membránový systém mitochondrií (část buněk vyrábějící energii), může pomoci zvýšit produkci buněčné energie.

Jaké jsou účinky Astaxanthinu?

Více než 50 klinických a experimentálních studií prokázalo, že astaxantin je potenciálně užitečný v následujících oblastech:

  • Kardiovaskulární zdraví. Chrání cévní výstelku, podporuje lepší průtok krve a chrání LDL cholesterol před oxidací (poškozením).
  • Zdraví očí. Chrání proti únavě očí, pomáhá zlepšovat zrakovou ostrost a vnímání hloubky a zvyšuje průtok krve do očních tkání.
  • Mozkové zdraví. Pomáhá chránit před stárnutím a pomáhá zlepšovat duševní funkce.
  • Sportovní aktivity. Podporuje svalovou vytrvalost a chrání před poškozením svalů.
  • Diabetes, inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Pomáhá chránit před poškozením cév.
  • Zdravá kůže. Snižuje jemné linie a vrásky, zlepšuje elasticitu pokožky, zvyšuje vlhkost pokožky a chrání před UV paprsky a poškození sluncem, což je jedním z hlavních faktorů degradace kolagenu a hyperpigmentace.
  • Dobrá imunita. Chrání proti poškození imunitních buněk.
  • Jednou z velmi unikátních vlastností astaxanthinu je jeho schopnost překonávat krevní mozkovou a také retinální bariéru pro ochranu mozku i očí. Tento účinek je pro karoteny poměrně neobvyklý. Například oblíbené karoteny, jako je beta-karoten a lykopen, nedokáží překonat tuto bariéru. Tento účinek astaxantinu naznačuje, že může být obzvlášt užitečný při zlepšování zdraví mozku a očí, jakož i při ochraně mozku proti Alzheimerově chorobě, makulární degeneraci a dalším degenerativním poruchám mozku a očí. 

    Další zajímavý účinek astaxanthinu je působení na červené krvinky. Vzhledem k tomu, že jsou červené krvinky náchylnější k poškození v důsledku oxidačních vlivů ve stáří, může to mít za následek narušení přísunu kyslíku do orgánů a tkání. 

    Účinky astaxanthinu na buněčné membrány mohou být obzvláště důležité u erytrocytů. Ve dvojitě zaslepené klinické studii v roce 2011 bylo 32 pacientů ve věku 50-69 let (n = 30) zařazeno do skupiny astaxantin (6 mg / den nebo 12 mg / den) nebo placeba po dobu 12 týdnů. Obě dávkové hladiny astaxanthinu snižovaly oxidační poškození erytrocytů bez většího účinku při vyšších dávkách. 

    V jiné studii bylo zjištěno, že astaxantin (6 mg denně po dobu 10 dnů) dokázal významně zlepšit průtok krve. Zlepšení přísunu kyslíku v celém těle může vyvolat velké množství pozitivních účinků a také zlepšení sportovních výkonů.

    Jaká je dávka Astaxanthinu?

    Efektivní dávka astaxantin bývá obvykle 4 až 12 mg denně, přičemž nebylo zjištěno, že by vyšší dávky byly efektivnější než nízké dávky 4 mg.

    Jaké jsou vedlejší účinky astaxanthinu?

    < class="odstavecprodukt2">Nejsou známy žádné vedlejší účinky v doporučených dávkách.

Acetyl L-Karnitin

28/10/2017
by Nutraday Blog

V těle je acetyl-L-karnitin vyráběn z L-karnitinu. Může být také přeměněn zpět na L-karnitin. L-karnitin je aminokyselina (stavební kámen pro bílkoviny), která je přirozeně vyráběn v těle. Pomáhá produkovat energii. I když jde o aminokyselinu, L-karnitin se neúčastní syntézy bílkovin.

Acetyl-L-karnitin se používá pro různé duševní poruchy včetně Alzheimerovy nemoci, ztráty paměti související s věkem, deprese pozdního života, myšlenkové problémy související s alkoholismem, myšlenkové problémy související s lymskou boreliózou a myšlenkové problémy spojené s velmi špatnou funkcí jater (jaterní encefalopatie). Používá se také k odvykání od alkoholu, Downův syndrom, bipolární poruchy, špatné cirkulace v mozku po mrtvici, katarakty, bolesti nervů způsobené diabetem, bolesti nervů způsobené léky užívanými při léčbě AIDS nebo rakoviny, bolesti nervů způsobené ischiasen, fibromyalgií a paralýzy obličeje.

Acetyl-L-karnitin se používá proti únavě související se starnutím, únavě související s roztroušenou sklerózou, onemocnění svalové ztráty nazývané amyotrofická laterální skleróza, hyperaktivity u dětí, porucha hyperaktivity (ADHD). Používá se také proti stárnoucí pleti.

Někteří lidé používají acetyl-L-karnitin pro neplodnost, symptomy "menopauzy u mužů" (nízké hladiny testosteronu v důsledku stárnutí) a onemocnění nazývané Peyronieho choroba.

Acetyl-L-karnitin se také aplikuje injekčně do svalů při bolestivých stavech fibromyalgie, stejně jako bolesti nervů, které typicky postihují ruce a nohy (periferní neuropatie).

Ashwagandha (ašvaganda, vitánie snodárná)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Co je Ashwagandha?

Ashwagandha je rostlina, která má spoustu využití.

Ashwagandha se používá k léčbě artritidy, úzkosti, bipolární poruchy, poruchy pozornosti při hyperaktivitě (ADHD), rovnováhy, poruchy spánku (nespavost), nádorů, tuberkulózy, astmatu, kožního onemocnění (leukoderma), bronchitidy, bolesti zad, fibromyalgie, kardiovaskulárních, menstruačních problémů, Parkinsonovy choroby a chronické onemocnění jater. To je také používáno ke snížení nežádoucích účinků léků používaných k léčbě rakoviny a schizofrenie. Ashwagandha se používá ke snížení hladiny tuku a cukru v krvi.

Ashwagandha je také používán jako adaptogen, který pomáhá tělu vyrovnávat se s každodenním stresem a jako celkové tonikum.

 

Někteří lidé také používají ashwagandhu pro zlepšení schopnosti myšlení, snižování bolesti a otoku (zánětu) a předcházení příznakům stárnutí. Je také používáno pro problémy neplodnosti u mužů a žen a také ke zvýšení sexuální touhy.

Ashwagandha se aplikuje na pokožku pro léčbu ran a bolesti zad.

Jméno Ashwagandha pochází ze sanskrtského jazyka a je kombinací slova ashva, což znamená koně a gandha, což znamená vůni. Kořen má silnou vůni, která je popsána jako "vůně koně".

V ayurvédské, indické a unanské medicíně je ashwagandha označována jako "indický ženšen". Ashwagandha se také používá v tradiční africké medicíně pro řadu onemocnění.

GPLC karnitin (Propionyl-l-karnitine)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Propionyl-L-karnitin se používá k léčbě bolesti nohou (intermitentní klaudikace) kvůli špatnému krevnímu oběhu (periferní vaskulární onemocnění, PVD). PVD je často způsobena cukrovkou nebo "tvrdnutím tepen" (ateroskleróza). Propionyl-L-karnitin se také používá k léčbě městnavého srdečního selhání (CHF).

Muži se sexuálními problémy s výkonem (erektilní dysfunkce, ED) v důsledku cukrovky nebo špatného oběhu někdy používají propionyl-L-karnitin spolu s léky na předpis. Starší muži, kteří mají příznaky nízké hladiny testosteronu, někdy používají propionyl-L-karnitin v kombinaci s acetyl-L-karnitinem.

Kombinace propionyl-L-karnitinu a acetyl-L-karnitinu se také používá k léčbě syndromu chronické únavy (CFS).

Česnek

28/10/2017
by Nutraday Blog

Co je to česnek?

Česnek je bylinka, která je pěstována po celém světě.. Je příbuzná s cibulí, pórkem a pažitkou. Má se za to, že česnek pochází původně ze Sibiře, odkud byl pak rozšířen do jiných částí světa před více než 5000 lety.V pěstovaných odrůdách jsou však velké rozdíly (např. Čínský česnek vs. Český česnek)

Česnek se tradičně používá pro mnoho obtíží souvisejících se srdcem a krevním oběhem. Tyto stavy zahrnují vysoký krevní tlak, nízký krevní tlak, vysoký cholesterol, zděděný vysoký cholesterol, koronární onemocnění srdce, srdeční infarkt, snížený průtok krve v důsledku zúžení tepen a "vytvrzování arterií" (ateroskleróza).

Někteří lidé používají česnek k prevenci např. rakoviny tlustého střeva, rakoviny žaludku, rakoviny prsu, rakoviny prostaty, mnohočetného myelomu a rakoviny plic.

Česnek byl testován na léčbu různých typů obtíží jako zvětšené prostaty (benigní prostatická hyperplasie, BPH), cystická fibróza, diabetes, osteoartróza, senná rýma (alergická rýma), průjem u cestujících, vysoký krevní tlak pozdě v těhotenství (preeklampsie), kvasinková infekce, a prasečí chřipky. Používá se také k prevenci kousnutí klíšťat, jako odpuzujícího pro komáry a k prevenci běžného nachlazení a k léčbě a prevenci bakteriálních a houbových infekcí.

Česnek se také používá proti bolesti uší, chronickému únavovému syndromu, menstruačním poruchám, abnormálním hladinám cholesterolu, hepatitidě, dušnosti související s onemocněním jater, žaludečním vředům způsobeným infekcí H. pylori, výkonu, cvičení vyvolané bolesti svalů, fibrocystické onemocnění prsu, sklerodermie a toxicity olovem.

Jiné užívání zahrnují léčbu horečky, kašle, bolesti hlavy, bolest břicha, křeče v dutině, dna, bolesti kloubů, hemoroidy, astma, bronchitida, dušnost, nízká a vysoký hladina cukru v krvi, hmyz, průjem a krvavý průjem, tuberkulóza, krvavá moč, záškrt, dusivý kašel, citlivost zubů, zánět žaludku (gastritida), kožní onemocnění pokožky hlavy a sexuálně přenosná nemoc nazývaná vaginální trichomoniáza. Používá se také k boji proti stresu a únavě. Česnek se také používá proti kvasinkovým infekcím.

Někteří lidé používají na pokožku nebo nehty česnekový olej k léčbě plísňových infekcí a bradavic. Aplikuje se také na pokožku proti vypadávání vlasů.

Vitamín D3

28/10/2017
by Nutraday Blog

Co je to vitamin D?

Vitamin D je vitamín nutný pro regulaci minerálů vápníku a fosforu v těle. Rovněž hraje důležitou roli při udržování správné kostní struktury. Důležitá je také jeho spolupráce s vitamínem K při správném ukládání vápníku.

Expozice na slunci je pro většinu lidí dobrou cestou k získání vitaminu D. Vystavení rukou, tváře, paží a nohou na sluneční světlo 2-3krát týdně po asi jednu čtvrtinu času, který by způsobil mírné spáleniny kůže postačí, aby byl v těle produkován dostatek vitaminu D. Potřebná doba expozice se mění podle věku, typu pokožky, sezóny, denní doby apod. Tělesný tuk působí jako jakýsi druh baterie pro vitamin D. Během období intenzivního slunečního světla je vitamin D uložen v tuku a poté uvolněn, když je slunce málo.

Tělu nejbližší formou doplňkového vitamínu D je forma D3, takzvaný cholekalciferol.

 

Nedostatek vitaminu D je častější, než by se mohlo zdát. Lidé, kteří se nedostanou dostatečně na slunce, nebo tráví hodně času v kanceláři, škole apod. jsou zvláště ohroženi. Nicméně i lidé žijící v jižnějších částech světa ve slunném podnebí by mohli být ohroženi. Tito lidé totiž kvůli silnému slunci zůstávají více uvnitř, zakrývají si pokožku nebo používají opalovací krémy kvůli snížení rizika rakoviny kůže.

Starší lidé jsou také ohroženi nedostatkem vitaminu D. Tráví totiž méně času na slunci a mají méně "receptory" v kůži, které převádějí sluneční světlo na vitamin D a nemusí příjmat dostatek vitamínu D ve stravě, nebo mohou mít problémy s absorpcí vitaminu D a mohou také mít více problémů přeměňovat vitamin D ze stravy na užitečnou formu vitamin D3, v důsledku stárnutí ledvin. Někteří vědci dokonce naznačují, že riziko nedostatku vitaminu D u lidí starších než 65 let je velmi vysoké.

Doplňky stravy s vitamínem D3 mohou být nezbytné pro starší lidi, lidi žijící v severních šířkách a pro lidi s tmavší pletí, kteří potřebují více času na slunci.

Jaké jsou nejznámější formy vitaminu D?

Nejznámější jsou dvě formy vitamin D, vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol)

Boswellia Serrata (Kadidlovník Pilovitý)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Také známá jako indické kadidlo nebo kadidlovník pilovitý, boswellie (boswellia serrata) je voňavá pryskyřice se schopností podporovat tělo při zdravé a přirozené zánětlivé reakci. Zatímco zánět může být zdravý, normální a užitečný v akutních případech, jako je například vyvrtnutý kotník, prodloužený nebo chronický zánět uvnitř těla - který nevidíme a často nevíme, dokud se symptomy neobjeví - může vést k mnoha chronickým problémům.

 

Jak stárneme, enzym v těle nazývaný 5-lypoxygenasa - nebo 5-LOX - může potenciálně dosáhnout nadměrné hladiny a nastartovat degenerativní změny, které byývají spojovány s mnoha zdravotními problémy u stárnoucích jedinců. Zdravé stárnutí vyžaduje regulovanou hladinu 5-LOX v krvi. Tento enzym je také cílem pro některé nesteroidní protizánětlivá léčiva, jako je ibuprofen a aspirin. Tyto léčiva však mají známé nežádoucí účinky a ve větší dávce mohou snadno nevratně poškodit játra.

 

Dobrou zprávou je, že výtažek z indické rostliny Boswellia serrata prokázal, že inhibuje 5-LOX. Používá se po celá staletí k podpoře zdraví kloubů, svalů a střev. Boswellia působí jako přírodní inhibitor 5-LOX a zasahuje na buněčné úrovni, aby blokoval nežádoucí účinky.

 

Tato pryskyřice má zvláštní vztah ke kloubům - podporuje pohodlnou a bezbolestnou pohyblivost kloubů - stejně jako plíce, gastrointestinální trakt a kůži. Boswellii lze také použít k podpoře a zrychlení přirozeného hojení ran, kostí a modřin.

 

Výhody byly také dlouhodobě pozorovány v gynekologických a reprodukčních oblastech - v ayurvédské medicíně se používala silná pryskyřice z boswellie pro regulaci normálního a pohodlného menstruačního cyklu, vyčištění kongesce v děloze, zlepšoval cirkulaci v reprodukčních orgánech a působil jako afrodiziakum.

 

Samotná Boswellie je ve skutečnosti názvem rodu pro několik stromů, které jsou proslulé svými vonnými a léčivými pryskyřicemi. Zahrnuje 16 druhů Boswellia, včetně Boswellia sacra (kadidlo), Boswellia carterii (nebo Boswellia carteri) a Boswellia serrata. Ač se jedná o odlišné rostliny, většina z nich má velmi podobné účinky.

 

Boswelie pomáhá regulovat :

  • produkci cytokinů, které zvyšují zánět (interferon gamma, interleukin-4 a tumor nekrotizující faktor-alfa)
  • lymfocyty (bílé krvinky) a vzájemné působení T-buněk
  • tvorbu protilátek imunoglobulinu G (IgG), které chrání organismus před bakteriálními a virovými infekcemi
  • tvorbu protilátek imunoglobulinu M (igM), které se vyskytují hlavně v krvi a lymfatické tekutině

 

Extrakt z Boswellia serrata je tak silný, že je dnes považován za srovnatelný s léky proti bolesti, takzvané NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky).

Mezi pět největších přínosů boswellie patří snížení zánětu, snížení bolesti kloubů a artritidy, podpora boje proti rakovině, urychlení léčby infekcí a potenciálně prevence autoimunitních onemocnění.

Důležitý je výběr vhodného doplňku obsahující extrakt z boswellie, který by měl být kvalitně vyrobený a čistý a měl by obsahovat 65 % kyseliny boswellové.

 

L-Lysin

28/10/2017
by Nutraday Blog

Co je Lysin?

Lysin je aminokyselina (stavební blok bílkovin). Nazývá se také esenciální aminokyselinou, jelikož na rozdíl od některých jiných aminokyselin nedokáže lidské tělo lysin samo vyrábět, proto je nezbytné ho příjmat ve stravě. Zdroje lysinu zahrnují maso, ryby, mléčné výrobky, sýry a vejce a některé rostliny, jako je sója, fazole a jiné luštěniny.

 

L-lysin je také velmi důležitý při tvorbě karnitinu, který přeměňuje mastné kyseliny na energii a také snižuje hladinu cholesterolu. L-lysin také hraje roli v absorpci vápníku a pomáhá tělu tvořit kolagen, který pomáhá růstu a udržování kostí a pojivové tkáně (včetně kůže). Z lysinu tedy lidské tělo těží mnoha různými způsoby.

 

Lysin se užívá ústně nebo se aplikuje přímo na kůži, aby se zabránilo vzniku a léčilo opary (způsobené virem nazývaným herpes simplex labialis).

 

Lysin je také ústně užíván pro zlepšení atletického výkonu a zlepšení symptomů schizofrenie. Lysin je také používán ke snížení příznaků žaludečních vředů a pro diabetes, vysoké hladiny triglyceridů v krvi, svalovou sílu, stres a metabolický stav nazvaný metabolická alkalóza.

Pro zabránění vzniku oparů je také důlěžitá kromě celkové výše příjmaného lysinu i jeho poměr vůči další esenciální aminokyselině l-arginin

 

Lysin je známý také jako : L-Lysin, Lysin hydrochlorid, Lysin HCL, kyselina L-2,6-diaminohexanová, lisina, L-lysin,  monohydrochlorid L-lysinu, L-Lysine, Lysine, hydrochlorid lysinu.

Kurkumin (Curcumin)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Curcumin je žlutý pigment a zároveň hlavní účinnou složkou v koření kurkuma a v menší míře v zázvoru. Jedná se o malou molekulu, která je typickým "curcuminoidem". Má účinky podobné ostatním polyfenolům, ale zároveň i své jedinečné, neboť jde o jinou třídu polyfenolu (ve vztahu k ostatním třídám "flavonoidů", "stilbene" atd. ).Zdá se také, že jde o látku podporující metabolismus.

 

Curcumin má silné protizánětlivé účinky a vlastní protirakovinové působení mimo protizánětlivých účinků a proto je v poslední době velmi podrobně zkoumán jako slibná molekula pro prevenci a podporu léčby nádorů.

 

Další oblasti zájmu kolem kurkuminu, je zmírnění poklesu kognitivního výkonu spojeného se stárnutím, pro udržení zdravého srdce a snížení hladiny tuků a plaků v tepnách, snížení rizika diabetu a podporu léčby vedlejších účinků spojené s diabetem.

 

Nevýhodou curcuminu je zejména jeho velmi špatná biologická dostupnost, díky velmi nízké absorbci, která je u obyčejného práškového kurkuminu max 5 % . Je proto velmi důležité, aby byla vstřebatelnost zvýšena o další látky. Nejčastěji se používá piperin (extrakt z černého pepře), který výrazně zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu, protože zvyšuje propustnost střevních stěn.

 

Nevýhodou je, že piperin zvýší propustnost nejen těch užitečných látek, ale také těch potenciálně škodlivých, což může být často nežádoucí.

 

Proto bylo vyvinuto několik dalších metod vylepšení transportu curcuminu, bez použití piperinu, např. použití nanomateriálu společně s kurkuminem . Slibnou metodou je navázání curcuminu na fosfolipidové molekuly, které dokáží snadno dopravit curcumin přes trávicí trakt do krve, odkud je pak distribuován po celém těle.

Pycnogenol

28/10/2017
by Nutraday Blog

Pycnogenol je patentovaný extrakt z kůry borovice přímořské (pinus maritima), který je standardizován na obsah 65-75% prokyanidinových sloučenin. Prokyanidiny jsou molekuly podobné řetězcům, skládajících se z katechinů. Katechiny se nacházejí nejen v zeleném či bílém čaji (katechiny zeleného čaje). Pycnogenol je strukturálně podobný extraktu z kakaových polyfenolů, jež jsou také dobrýmin zdroji prokyanidinů. Pycnogenol je však patentovaná sloučenina a obsahuje nejen prokyanidiny (max. 75%), ale také další unikátní komplexy sloučenin.  

 

Pycnogenol má neuvěřitelně široké spektrum působení. Mnoho jeho benefitů je spojeno se zlepšeným průtokem krve, regulace hladiny glukózy v krvi, zlepšení pružnosti cévní stěny, nadměrné srážlivosti krve, neutralizace volných radikálů a snížení peroxidace LDL cholesterolu. Často bývá používán na otoky dolních končetin a proti chronické žilní nedostatečnosti.

Kardioprotektivní působení a působení na zvýšení průtoku krve souvisí se zvýšením oxidu dusnatého (NO).  Většina příznivého  přípravku Pycnogenol se zdá být zajištěna směrem k průtoku krve (se společným mechanismem souvisejícím se zvýšením oxidu dusnatého) a působí jako přírodní pilulka k léčbě erektilní disfunkce, podobně jako syntetické léky, které byly objeveny náhodou při testování léku pro pacienty s poruchou srdce.

Působení Pycnogenolu na regulaci hladiny krevní glukózy zase pomáhají proti diabetu.

 

Společnost Horphag Research investovala mnoho prostředků do výzkumu a klinických studií s tímto extraktem a výsledkem je více než stovka studií provedených na tomto přípravku. Ve výzkumu byly většinou použity dávky Pycnogenolu okolo 100-200 mg denně. Některé jiné studie zase naznačují, že pro některé účinky stačí i menší dlouhodobá dávka 50-60 mg  Pycnogenolu, díky určité schopnosti akumulace.

 

Jednou z velmi významných vlastností Pycnogenolu je i schopnost snižovat vrásky a zvyšovat elasticitu kůže při delším užívání, což je vlastnost naprosto unikátní pro přírodní sloučeniny bez lékařského předpisu. V současnosti je etalonem v této oblasti Vitamín A (retinol) ve farmakologické koncentraci, kterou však musí předepsat lékař. V této koncentraci je totiž retinol schopný vykazovat vážné vedlejší účinky, zejména při nesprávném použití.

 

Pycnogenol je skutečně multifunkční přírodní sloučenina, která má působení podložené mnoha klinickými studiemi.

Comments

No posts found

New post