Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Kurkumin

Kurkumin je hlavní kurkuminoid extrahovaný z kurkumy, rostliny ze stejného rodu jako je zázvor. Pochází s jižní Asie, kde je odpradávna díky svým účinkům velmi ceněna.

Hlavním problémem samotného kurkuminu je jeho velmi nízka absorbce v těle. Naprostá většina účinných látek neprojde přes trávicí soustavu,aby se vstřebala do krve, odkud pak může být transportována do jiných míst v těle. Všechny kurkuminoidy jsou látky rozpustné v tucích, je tedy třeba konzumovat zároveň se zdravými oleji.

V případě, že chceme dostat kurkumin až do krevního oběhu, je důležité užívat kurkumin v některé formě, která umožňuje o stovky procent vyšší vstřebatelnost než samotný extrakt z kurkumy. Často používaná kombinace s černým pepřem zvýšuje absorbci samotného extraktu z kurkumy zhruba dvojnásobně. Zároveň tato metoda však může zhoršovat některé projevy osobám s citlivější trávicí soustavou.

Další vhodnou formou je navázání kurkuminu na olejové mikročástice, které zvyšují absorbci o stovky procent, díky navázání kurkuminu na lecitinové molekuly, díky čemuž se kurkuminoidy snadno vstřebají.

Užívání kurkuminu bez současného příjmu zdravých tuků a některé z forem vylepšující jeho vstřebatelnost tedy nemá příliš význam a to ani ve velkém množství několika gramů.

Toto neplatí v případě, kdy má být hlavním cílem kurkuminu trávicí soustava. Zde je pak vhodná klasická rozemletá kurkuma, běžně k dostání jako koření za velmi nízkou cenu.