Oreganový olej je přírodní extrakt získaný z listů rostliny Origanum vulgare. Po staletí se používá jako kulinářská bylina a v tradiční medicíně. Oreganový olej je známý pro svou aromatickou vůni a výraznou chuť, která dodává pikantní nádech různým pokrmům. Kromě svého kulinářského využití si oreganový olej získal popularitu pro své potenciální příznivé působení. Oreganový olej bohatý na bioaktivní sloučeniny je ceněn pro své antimikrobiální vlastnosti.
Hlavními aktivními složkami v oreganovém oleji jsou karvakrol a thymol, které vykazují silnou antimikrobiální aktivitu proti bakteriím, plísním a dalším mikroorganismům. Díky tomu je oreganový olej oblíbenou volbou pro přírodní dezinfekce a jako prostředek na některé kožní potíže. Oreganový olej má také antioxidační vlastnosti díky vysoké koncentraci fenolů a začlenění oreganového oleje do dobře vyvážené stravy může přispět k celkové antioxidační podpoře.
Kromě toho byl oreganový olej studován pro své potenciální účinky, které pomáhají modulovat imunitní odpověď a podporovat zdravý imunitní systém.
Pokud jde o trávení, oreganový olej se tradičně používá na pomoc při zažívacích potížích. Jeho vlastnosti mohou pomoci podpořit zažívací systém podporou zdravého trávení a poskytnutím úlevy od občasných zažívacích potížích.
Vzhledem ke své účinnosti se oreganový olej obvykle používá v dostatečně malých množstvích.