Bor je nezbytný minerál, který hraje klíčovou roli v různých aspektech celkového zdraví a pohody. Od podpory zdraví kostí po regulaci hormonů a další, bor je cennou živinou, kterou je potřeba vzít v úvahu. Bór se vyskytuje v různých formách, včetně organických forem jako jsou aminokyselinové cheláty, ale také anorganických forem jako je boritan sodný (borax) a kyselina boritá. Anorganické formy bory bývají přirozeně součástí pitné vody v některých světových regionech a významně přispívá k dostatečnému příjmu tohoto důležitého prvku.
Rozdíl mezi organickou a anorganickou formou boru spočívá v o něco lepší biodostupnosti ve prospěch organické formy, jinak jsou organické i anorganické formy boru z hlediska bezpečnosti podobné. V případě anorganických forem je nejdůležitější kvalita a potravinářská čistota.
Přínosy boru však sahají dále než zdraví kostí. Tento minerál je spojen s podporou kognitivních funkcí, ledvin, regulací hormonů a také dalších minerálů jako hořčík, vápník a vitamín D. Jeho úloha v metabolismu kostí je obzvláště důležitá, neboť přispívá ke zdraví kostí, jejich hustotě a síle.
Denní příjem boru z potravy se může lišit, přičemž průměrný denní příjem boru z potravinových zdrojů se celosvětově pohybuje od 0,5 do 4 mg, v závislosti na regionu. Potraviny bohaté na bór, jako jsou avokáda, mandle, švestky, rozinky a meruňky, mohou pomoci dosáhnout adekvátních hladin tohoto důležitého minerálu.
Pro běžné dávky boru, 3, 6 nebo 12 mg, je obvykle bezpečné užívat denně jako součást vyvážené stravy. Vyšší dávky nad 20 mg by měly být užívány pouze pod dohledem zdravotnického pracovníka a to jen po omezenou dobu.