Schizandra (Schisandra)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Schisandra chinensis (Klanopraška čínská) je opadavá popínavá réva, která může dorůst výšky až 8 metrů a nese květy (žlutavě bílé až růžové) a malé 5-8 mm plody tmavě červené barvy. Ovoce schizandry se používá v tradiční čínské medicíně k léčbě kašle (antitusika) a astmatu a také k vylučování hlenu z plic (expektorant), poruchy močení a pohlavních orgánů, ženské zdraví, pro sklidnění a jako celkové tonikum proti únavě a pro pocit pohody.

 

Schizandra obsahuje lignany, které jsou považovány za hlavní bioaktivní látky. Kromě lignanu Schisandrinu A, B a C a Gomisinu, obsahuje též flavonoid kvercetin, vitamín C, melatonin, stigmasterol a organické kyseliny jako kyselina jablečná (malát), citrónová, vinná, tartarová a další.

 

Působení schizandry je široké a bývá využívána jako anti-oxidant, adaptogen, pro zlepšení průtoku krve a pro snížení stresu. Zkoumá se také jeho působení na mitochondrie a potenciální prostředek pro anti-aging. Má se za to, že ochraňuje orgány proti stárnutí. Z nootropických efektů lze vyzdvihnout působení na zlepšení paměti a učení, snížení hladiny kortizolu při stresu a snížení zánětlivých reakcí v mozku.

 

Studie ukázaly, že může schizandra působit proti potlačení škod způsobených infarktem myokardu, ale pouze v případě, že byla užívána v období, před srdeční příhodou. 

 

Extrakt z schizandry ve studiích ukázal zvýšení průtoku krve o více než 9 % a zlepšení biodostupností NO (oxid dusnatý - nitric oxide ).

 

Ve studiích na krysách pomáhal extrakt z klanosprašky dosahovat větších fyzických výkonů a větší odolnosti proti přehřátí.

 

Schizandra působí na ledviny, snižuje zánětlivost v plicích a chrání játra prostřednictvím zvýšení antioxidačních enzymů (glutathion, reduktáza), zvýšení průtoku krve a snížení škodlivého působení kortizolu.