Kyselina listová (folic acid)

28/10/2017
by Nutraday Blog

Kyselina listová je syntetická forma vitaminu B9, známá také jako kyselina pteroylmonoglutamová.

 

Je to nejčastější forma používaná se v multivitamínech a potravinových doplňcích a v Severní Americe je povinně přidávána do některých potravinových výrobků denní spotřeby, jako je mouka a cereálie.

 

Na rozdíl od přirozené formy folátů se většina kyseliny listové v trávicím systému nepřemění na aktivní formu vitamínu B9, 5-MTHF. Místo toho musí být dopravena a přeměněna v játrech nebo jiných tkáních.

 

Tento proces je však velmi pomalý a málo účinný. Příjem kyseliny listové tělu zabere hodně času než převede veškerou kyselinu listovou na folát (5-methyltetrahydrofolat).

 

Dokonce i malá dávka, například 200-400 mcg denně, nemusí být plně metabolizována před přijetím další dávky. Tento problém je ještě horší, když jsou užívány potraviny obohacené o kyselinu listovou spolu s doplňky kyseliny listové.

 

To může být důvod k obavám, protože vysoké hladiny nemetabolizované kyseliny listové jsou spojovány se zdravotními problémy. Některé studie naznačili, že užívání kyseliny listové společně s vitamínem B6 činila konverzi kyseliny listové účinější.

Je však lepší vyhýbat se stavům příliš velkého množství nepotřebné nemetabolizované kyseliny listové v krevním oběhu.