Taurin

28/10/2017
by Nutraday Blog

Taurin, neboli kyselina 2-aminoethansulfonová byl poprvé izolován v býčí žluči v roce 1827 německými vědci Friedrichem Tiedemannem a Leopoldem Gmelinem. Existují například zmínky o tom, že Hitlerovi jeho osobní doktor přidával taurin do koktejlů látek, které mu pravidelně podával, a které měli potlačit vedlejší účinky kokainu a dalších drog, na kterých byl závislý.

 

Bez ohledu na název nebo častý mýtus se taurin nevyrábí z býčích varlat. Je přirozeně produkován v těle lidí i zvířat pomocí syntézy sirných sloučenin cysteinu a methioninu.

 

Přírodní taurin skutečně pochází z masa, ryb a mléčných výrobků.  Nejvíce je koncentrován v mozku, očích, srdci a svalech a podobně jako glycin je považován za semi esenciální aminokyselinu.

 

Taurin má pro tělo mnohé přínosy, pomáhá udržovat zdravé srdce, působí jako antioxidant, pomáhá stimulovat svaly pro lepší výkon a zároveň pomáhá relaxovat lidem s neurologickými poruchami.

 

Pro ty, kteří mají ve své stravě jak maso tak zeleninu se odhaduje se, že příjmou denně asi 9 až 400 miligramů taurinu, zatímco u veganských diet se udávají nulové hladiny taurinu. U jedinců s nízkým příjmem taurinu je však taurin méně vylučován močí,takže dochází k jeho uchovávání a menším ztrátám.

 

Dle studií jsou denní dávky až 3000 mg Taurinu z dlouhodobého hlediska považovány za bezpečné.