Hořcík malát (magnesium malate)

28/10/2017
by Nutraday Blog

O hořčíku a jeho přínosech je známo mnoho, ale pokud jde o hořčík malát, není tato forma příliš známá. O co se tedy jedná?

 

Magnesium malát se vytváří, když se iont hořčíku spojí s molekulou kyseliny jablečné (malát - organická sloučenina nacházející se v ovoci a zelenině, zejména v jablkách).

 

Magnesium malát má schopnost vázat se na toxické kovy, jako je hliník, a navázat je do neškodné chelátové vazby.

Magnesium malát je vhodný také pro pokožku, kterou pomáhá exfoliovat a dodává pleti mladistvý vzhled.

Díky kyselině jablečné má magnesium malát zásadní úlohu při podpoře celkového svalového výkonu.

Magnesium malát podporuje produkci slin, která pomáhá kontrolovat škodlivé ústní bakterie.

Kyselina jablečná v této formě hořčíku totiž hraje klíčovou roli v cyklu výroby buněčné energie ATP a je zvláště důležitá pro udržení vysoké úrovně energie.

Magnesium malát je forma hořčíků, která má díky této vazbě velmi vysokou vstřebatelnost, narozdíl od levnějších forem, jako je oxid hořečnatý, které jsou velmi špatně absorbovány v těle, na úrovni několika procent z příjmaného hořčíku.

 

Hořčík malát také nemá projímavé vedlejší účinky ve větším množství jako hořčík citrát nebo laktát a proto je velmi vhodnou a dostupnou formou pro doplnění potřebného hořčíku.