Kurkumin (Curcumin)

28/10/2017

Curcumin je žlutý pigment a zároveň hlavní účinnou složkou v koření kurkuma a v menší míře v zázvoru. Jedná se o malou molekulu, která je typickým "curcuminoidem". Má účinky podobné ostatním polyfenolům, ale zároveň i své jedinečné, neboť jde o jinou třídu polyfenolu (ve vztahu k ostatním třídám "flavonoidů", pterostilbene atd. ).Zdá se také, že jde o látku podporující metabolismus.

 

Curcumin má silné protizánětlivé účinky a vlastní protirakovinové působení mimo protizánětlivých účinků a proto je v poslední době velmi podrobně zkoumán jako slibná molekula pro prevenci a podporu léčby nádorů.

 

Další oblasti zájmu kolem kurkuminu, je zmírnění poklesu kognitivního výkonu spojeného se stárnutím, pro udržení zdravého srdce a snížení hladiny tuků a plaků v tepnách, snížení rizika diabetu a podporu léčby vedlejších účinků spojené s diabetem.

 

Nevýhodou curcuminu je zejména jeho velmi špatná biologická dostupnost, díky velmi nízké absorbci, která je u obyčejného práškového kurkuminu max 5 % . Je proto velmi důležité, aby byla vstřebatelnost zvýšena o další látky. Nejčastěji se používá piperin (extrakt z černého pepře), který výrazně zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu, protože zvyšuje propustnost střevních stěn.

 

Nevýhodou je, že piperin zvýší propustnost nejen těch užitečných látek, ale také těch potenciálně škodlivých, což může být často nežádoucí.

 

Proto bylo vyvinuto několik dalších metod vylepšení transportu curcuminu, bez použití piperinu, např. použití nanomateriálu společně s kurkuminem . Slibnou metodou je navázání curcuminu na fosfolipidové molekuly, které dokáží snadno dopravit curcumin přes trávicí trakt do krve, odkud je pak distribuován po celém těle.

 

Komentáře

Nalezeny žádné příspěvky

Napsat komentář