Málo známý rozdíl mezi folátem a kyselinou listovou

Vědeli byste, který z těchto vitaminů se nachází přirozeně v potravinách? Je to folát nebo kyselina listová? Pokud nevíte odpověď, nezoufejte, nejste sami. Lékaři, odborníci na výživu a odborníci v oblasti péče o zdraví často tyto pojmy samovolně prohazují, jednoduše proto, že oba termíny jsou snadno zaměnitelné.

Mnoho oborníků dokonce tvrdí, že folát a kyselina listová jsou v podstatě stejnou živinou. Zatímco kyselina listová je často považována za kapslovanou formu folátu, mezi těmito dvěma různými sloučeninami existuje významný rozdíl. U žen v plodném věku a u mužů obecně nejsou přílišné dávky syntetické formy této živiny nezbytné a mohou být dokonce škodlivé.

 

Jaký je rozdíl mezi folátem a kyselinou listovou?

Folát je obecný termín pro skupinu ve vodě rozpustných β-vitaminů a je také znám jako vitamín B9. Kyselina listová označuje oxidovanou syntetickou sloučeninu použitou v doplňcích stravy a potravinářským opevněním, zatímco folát se vztahuje k různým tetrahydrofolátovým derivátům, které se přirozeně nacházejí v potravinách.

Forma folátu, která může vstoupit do hlavního metabolického cyklu folátu, je tetrahydrofolát (THF). Na rozdíl od přírodních folátů, které se metabolizují do THF v sliznici tenkého střeva, kyselina listová podléhá počáteční redukci a methylaci v játrech, kde konverze na THF vyžaduje dihydrofolátreduktázu. Nízká aktivita tohoto enzymu v lidských játrech, kombinovaná s vysokým příjmem kyseliny listové, může vést k nepřirozené hladině neredukované kyseliny listové, která vstupují do systémového oběhu.

 

Několik klinických studií uvádí přítomnost nemetabolizované kyseliny listové v krvi po konzumaci doplňků kyseliny listové nebo vitamíny obohacených potravin. Konzumace kyseliny listové neexistovala až do její chemické syntézy v roce 1943 a byla zavedena jako povinné posílení některých potravinářských výrobků v roce 1998 z důvodu velkého množství důkazů o ochranném účinku folátu před počátkem a během počátečního těhotenství na vývoj defektů neurální trubice (NTD) u novorozenců..

 

Folát z potravin je nejvhodnější

Navzdory rizikům spojeným s vysokým příjmem kyseliny listové je dobře známo, že dostatečná konzumace potravin bohatých na folát, je nezbytná pro zdraví. Folát napomáhá rozvoji červených krvinek, snižuje hladinu homocysteinu v krvi a podporuje funkci nervového systému. Je dobře znám pro svou roli v prevenci poruch neurální trubice u novorozenců. Ženy v plodném věku by se měly ujistit, že mají dostatečný příjem folátu před a během těhotenství.

Vynikající zdroje folátu zahrnují zeleninu, jako je římský salát, špenát, chřest, zelené okurky, zelená část hořčice, petržel, brokolice, květák, řepa a čočka. Některými z nejlepších potravinových zdrojů folátu jsou telecí a kuřecí játra. Pokud je nedostatečný příjem folátu z potravin, lze doplnit vhodným doplňkem stravy. Je však třeba hledat produkty, které obsahují značku Quatrefolic nebo Metfolin, nebo je ve složení uvedeno "5-methyltetrahydrofolát" nebo "5-MTHF". Vyhněte se výrobkům, které na štítku uvádějí "kyselinu listovou". Nezapomeňte zkontrolovat multivitamin, protože většina obsahuje kyselinu listovou a ne aktivní folát.

Ženy, které plánují otěhotnět, by měly užívat mezi 400 a 1200 μg folátu denně několik měsíců před začátkem těhotenství. Pokud nekonzumujete kuřecí nebo telecí játra a velké množství listových zelených rostlin pravidelně, je obtížné získat toto množství pouze z potravin. Pokud jste těhotná nebo se pokoušíte otěhotnět, je vhodné doplnit 400 až 800 mg folátu denně, v závislosti na vašem příjmu potravy. Všichni ostatní lidé, například muži a starší ženy, by měli mít dostatek folátu ve stravě při odpovídající spotřebě zeleniny a není třeba je doplňovat.

Na hlavní stránkuDalší článek