Kyolic vyzrálý česnekový extrakt je česnek zpracovaný speciální metodou, kdy dojde k zachování hlavních účinných látek. Vše začíná pěstováním těch nejlepších palicí česneku, výhradně za použití organických metod pěstování, bez použití syntetických pesticidů a hnojiv. Vybrané palice česneku jsou pak fermentovýny v nerezových nádržích po dobu 20 měsíců. Díky tomu dochází k přeměně volatilních sirných látek (mimo jiné způsobující pálení a zápach z česneku) do stabilnějších molekul, jako je S-Allyl Cystein (SAC).
S-Allyl Cystein je sirná molekula rozpustná ve vodě a působící mimo jiné jako vychytávač nebezpečných volných radikálů a peroxidů kyslíku a dusíku. Indukuje také produkci endogenních enzymů jako je glutathion a superoxiddismutáza.
Zároveň tento proces zpracování odstraňuje silný zápach, který známe z čerstvého česneku. Jedná se tedy o rovnocenou alternativu k použití čerstvého česneku, k jehož příznivému působení je potřeba zkonzumovat více než 1-2 gramy čerstvého česneku denně.Toto však může přinést kromě velké bolesti v ústech, potenciální popálení trávicího traktu. Dále, díky metabolizaci účinných složek v organizmu po požití čerstvého česneku, dochází k jeho uvolňování tělem a silnému zápachu sirných sloučenin, což není příliš vhodné ve společnosti.
Oproti silně zažité obecné představě, není alicin hlavní účinnou složkou, zodpovědnou za příznivé účinky česneku. Alicin je velmi reaktivní molekula vznikající z alliinu za působení enzymu alináza, přítomném v čerstvém česneku. Alicin sice působí proti bakteriím a virům ve zkumavce a v testech in vitro. Jeho biovyužitelnost v těle je ale prakticky nulová a testy neprokázali jeho přítomnost v séru, a to ani ve vysokých dávkách. Díky své reaktivitě také není v žádných česnekových přípravcích obsažen. Vyjímkou mohou být extakty přímo s allicinem, ve speciální formulaci nebo v potahovaných tabletách zabraňujícím jeho deaktivaci v žaludku. Uvolňuje se pak až v tenkém střevě, kde je však také rychle metabolizován, může však také poškodit střevní stěnu. Navíc alicin, pokud se dostane do střeva může ničit střevní mikroflóru, tedy zlé i přátelské střevní bakterie.
Výhodou Kyolic vyzrálého česnekového extraktu je tedy jeho velmi pohodlné uživání většího množství česneku a to bez zápachu, pálení a dalších nepříznivých jevů. Díky speciálnímu procesu fermentace dochází k zachování důležitých sirných sloučenin, jako je S-Allyl Cystein ve vysokém množství.
Česnek je úžasná rostlina konzumována po staletí našimi předky a v našich končinách se tradičně konzumuje jedna z nejsilnějších odrůd česneku.Je to dáno tím, že v ČR jsou šlechtěny odrůdy česneku tzv. paličáky. Kyolic fermentovaný česnekový extrakt je vyráběn z organicky pěstovaných šlechtěných odrůd česneku paličáku, bez použití syntetických hnojiv a pesticidů.
Nyní v 21. stoletím můžeme pohodlně využívat silné účinky toho co odjakživa pomáhalo našim předkům.