Kurkumin je hlavní kurkuminoid extrahovaný z kurkumy, rostliny ze stejného rodu jako je zázvor. Pochází s jižní Asie, kde je odpradávna díky svým účinkům velmi ceněna.

Hlavním problémem samotného kurkuminu je jeho velmi nízka absorbce v těle. Naprostá většina účinných látek neprojde přes trávicí soustavu,aby se vstřebala do krve, odkud pak může být transportována do jiných míst v těle. Všechny kurkuminoidy jsou látky rozpustné v tucích, je tedy třeba konzumovat zároveň se zdravými oleji.

V případě, že chceme dostat kurkumin až do krevního oběhu, je důležité užívat kurkumin v některé formě, která umožňuje o stovky procent vyšší vstřebatelnost než samotný extrakt z kurkumy. Často používaná kombinace s černým pepřem zvýšuje absorbci samotného extraktu z kurkumy zhruba dvojnásobně. Zároveň tato metoda však může zhoršovat některé projevy osobám s citlivější trávicí soustavou.

Další vhodnou formou je navázání kurkuminu na olejové mikročástice, které zvyšují absorbci o stovky procent, díky navázání kurkuminu na lecitinové molekuly, díky čemuž se kurkuminoidy snadno vstřebají.

Užívání kurkuminu bez současného příjmu zdravých tuků a některé z forem vylepšující jeho vstřebatelnost tedy nemá příliš význam a to ani ve velkém množství několika gramů.

Toto neplatí v případě, kdy má být hlavním cílem kurkuminu trávicí soustava. Zde je pak vhodná klasická rozemletá kurkuma, běžně k dostání jako koření za velmi nízkou cenu.