view all


View Archives

_blog_daily_archives : December, 2017

Vše o Lysinu - Dávkování, zdroje, užívání, bezpečnost

Dec 27, 2017 Nutraday Doplňky stravy a nutraceutika

Lysin je klasifikován jako jedna z devíti esenciálních aminokyselin, protože je třeba je získávat z vnějších zdrojů, jako jsou potraviny nebo doplňky, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Jako aminokyselina se lysin nachází v řadě potravin a při pestré stavě by neměl být nedostatečný.

Mezi potraviny nejbohatší na lysin patří červené maso, ryby a mléčné výrobky (mléko, vejce, sýr). Zelenina je obvyle špatný zdroj lysinu s výjimkou luštěnin (fazole, hrach, čočka).

Ze všech aminokyselin je lysin nejvíce citlivý na metody zpracování potravin, jako je přílišné teplo. Množství bílkovin, které jsou k dispozici v luštěninách a jiných zdrojích lysinu, může být výrazně sníženo, pokud byly opékané nebo pražené.

Stejně jako všechny aminokyseliny funguje lysin jako stavební blok pro proteiny. Je také klíčovým hráčem při výrobě různých enzymů, hormonů a protilátek proti onemocnění. Je nezbytný pro správný vývoj a pomáhá vytvářet kolagen, který zahrnuje kostní chrupavku a pojivové tkáně.

Účastní se také procesu opravy poškozených cév.

Nedávno bylo prokázáno, že L-lysin může inhibovat množení viru herpesu jako je herpes simplex (opary). Herpes virus vyžaduje mnoho proteinů obsahující aminokyselinu arginin a lysin v mnoha z těchto procesů konkuruje argininu. Nahrazení argininu lysinem v těchto procesech působí na zpomalení replikace viru herpesu.

Zatímco pro potlačení oparů jsou zapotřebí vyšší dávky kolem 2 g, při dlouhodobější konzumaci je třeba zabránít přílišné nevyváženosti ostatních aminokyselin.

Číst dále